MØRKHOLT LEJREN

Boligtype: Fritidshus
Status: Opføres løbende ved salg

Antal boliger: 8
Samlet areal: 9.840 m2

Bygherre: First Development
Arkitekt: KAARK v. Kenneth Arboe
Lokation: Mørkholt, Vejle kommune
Afstand til Vejle centrum: 18 km

Asset-6@2x

ET ÅNDEHUL TÆT VED VAND OG NATUR
Det smukke, kuperede område med udsigt ud over indsejlingen til Vejle Fjord dannede engang ramme om lejrskolen og fristedet Mørkholt. Den dag i dag er det stadig et fristed og et åndehul, bestående af 8 smukke sommerboliger kun 18 kilometer fra Vejle Centrum. Turen til Mørkholt Lejren går ad de kurvede landeveje langs med marker og skov indtil man møder det glimtende vand og udsigten ud over Vejle Fjord. Den skrånende grusbelagte Duevej leder dig gennem begrønningen og hen til Mørkholt Lejren.

For enden af grusvejen ankommer man til skråningens højeste punkt, der er hævet 25 meter over havet med et blødt fald i arealet hele vejen ned til vandet. Hvad enten morgensolen spejler sig i fjorden eller uvejret, raser over vandet, har man altid udsigt i første parket, uanset hvor på grunden man befinder dig.

Tank op på vej til dit sommerhus i Superbrugsen i den lille by Gårslev, eller hent aftensmaden på en af de to campingpladser. I nærheden finder man også det historiske Munkebjerg Hotel og spahotellet Comwell Kellers Park. Mørkholt Lejrens placering midt i naturen og samtidig nær ved både Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart er helt unik og åbner op for mange muligheder. En privat oase, med en fantastisk ugeneret beliggenhed.

00666

SOM VOKSET IND I DEN STEJLE SKRÆNT
De otte sommerhuse er nøje fordelte på tre plateauer i terrænet. De er nedsænkede og bygget ind i skrænten. De mos sedum beklædte tage og græsarmerede belægninger får boligerne til at gå i ét med den eksisterende natur, som var de en del af den. Den ensartede arkitektur med de flade begrønnede tage, store vinduespartier, homogene, lodrette og vandrette linjer samt gennemgående materialer som træ og beton, der placeret i den frodige beplantning binder Mørkholt Lejren sammen.

Der er ikke ændret nævneværdigt ved den oprindelige natur på arealet, og sommerhusene er således placerede imellem de gamle træer, vildtvoksende buske midt i det kuperede terræn. Det kan næsten være svært at se, hvor overgangen mellem natur og bolig er, da materialerne flyder sammen, og husene, nærmest vokser sammen med omgivelserne. De rå materialer patinerer i smukke grålige nuancer og bliver kun smukkere, efterhånden som saltvand, regn, blæst og skiftende årstider sætter sine aftryk.

Indkørslen til hele området er markeret af en stor betonpylon med ordene ”Velkommen til Mørkholdt Lejren” skrevet med elegante messingbogstaver. Allerede her får man en forsmag på, at her er tale om et helt særligt sted. Her ligger en  privat og hengemt oase helt for sig selv.

Velkommen til ”Mørkholt Lejren”

M_012

Kenneth Arboe er arkitekten bag Mørkholt Lejren. Han har 15 års erfaring som arkitekt og startede arkitektfirmaet KAARK i 2017.

Kenneth Thuesen Arboe
Arkitekt MAA, Indehaver af KAARK Aps 

www.kennetharboe.com
HVAD KENDETEGNER DIG SOM ARKITEKT? 
Jeg holder den faglige fane højt. Jeg er god til at lytte og forstå, hvad kunden ønsker.  Jeg bevæger mig gerne ud i ukendt territorie.

HVAD INSPIRERER DIG?  
Jeg lader mig inspirere af de omgivelser, hvori vi agerer – jeg elsker lyset og skyggernes indvirkning på materialer og overflader. Når jeg skitserer, lytter jeg altid til musik. Det giver mig mulighed for at lukke af for omverdenen, og derved kan jeg slippe fantasien løs.
 


HVORDAN ER DIN ARBEJDSPROCES, NÅR DU SKAL TEGNE NYT? 
Jeg skitserer for det meste i hånden på manifold (”bagepapir”). En håndtegning er dejligt uforpligtende og lader mig afprøve forskellige løsninger uden at blive alt for konkret. Når jeg har fundet en vej, jeg gerne vil gå, begynder jeg at arbejde ved computeren og får indarbejdet de korrekte mål, som sikrer, at funktionaliteten er i orden.


HVAD HAR VÆRET VIGTIGT FOR DIG I FORBINDELSE MED MØRKHOLT LEJREN? 
Det vigtigste for mig var at skabe et fristed, der oplevelsesmæssigt ligger et tilpas stykke fra den normale bolig. Man skal kunne mærke, at man er i sommerhus. I Mørkholt Lejren er der derfor i særdeleshed arbejdet med landskabet. Husene er indpasset og tilpasset til landskabet, så der er mulighed for gode udendørs opholdsarealer med sol og læ hele dagen. Samtidig er husene placerede, så der er skabt udsigt for alle.


HVAD BETYDER BÆREDYGTIGHED FOR DIG SOM ARKITEKT? 
Bæredygtighed og ressourcer er noget, vi alle kommer til at arbejde mere med i fremtiden. Også i byggebranchen er der kommet meget fokus på bæredygtighed – genanvendelige materialer, energi, kemi og fair trade har stor betydning. Heldigvis er der stor ansvarlighed blandt diverse producenter, hvilket gør det nemmere for os at vælge bæredygtighed til, og at indarbejde det i vores projekter. Før i tiden skulle man lede efter bæredygtige materialer – som ofte også var væsentligt dyrere. Ligesom økologi var førhen i forhold til madvarer.


HVILKEN ROLLE HAR BÆREDYGTIGHED SPILLET I FORBINDELSE MED MØRKHOLT LEJREN? 
Husene i Mørkholt Lejren bliver bygget som lette huse i træ – selv konstruktionerne er i træ. Husene står på punktfundamenter, hvilket betyder, at der er et minimum af materialer i sokkelen, og de berører derfor et meget lille areal. Hvis sommerhusene på et tidspunkt ikke skal ligge der længere, er det let at fjerne punktfundamenterne og derved slette alle spor af bebyggelsen.


Træ er et naturligt byggemateriale, der er produceret i Europa. Transporten er minimal, og materialet er let forgængeligt. Samlet set har det et lavt Co2-aftryk, hvilket gør det meget bæredygtigt. Vinduerne er energioptimerede og kan let genanvendes og omsmeltes til nye vinduer, når de engang skal skiftes. Betonen, der anvendes i udendørsarealerne, kan demonteres, knuses og igen opstå som nye betonprodukter. På denne måde er alle byggematerialer i projektet bæredygtige.

HVILKEN BETYDNING HAR DET HAFT, AT OMGIVELSERNE ER LIGE SÅ VIGTIGE SOM SELVE SOMMERHUSENE I MØRKHOLT LEJREN? 
På tegnestuen har vi et credo, som vi arbejder målrettet efter. ”På et særligt sted bør der skabes et særligt sted”. Vi arbejder målrettet efter dette credo og er overbeviste om, at det er den bedste måde at tilgodese alle implicerede i et hvilket som helst projekt. Bygherre, omgivelser, os som arkitekter og Moder Jord.

HVAD GØR ET PROJEKT SOM MØRKHOLT LEJREN UNIKT? 
Mørkholt Lejrens helhedstanke er unik. Man vil, fra man ankommer til området, opleve, hvor gennemarbejdet det er inde såvel som ude. Man vil her kunne nyde godt af de funktionelle goder og de æstetiske tiltag, der giver projektet substans på flere plan. Der er sågar tænkt mulighed for fællesskab ind i projektet. Alle får adgang til stranden inklusive et fælles opholdsområde med bord og bænkesæt og tilmed en fælles bådebro. Denne del åbner op for mange gode og skønne timer på fjorden med alle former for vandsport.

m0066

ARKITEKTUREN 
Der er intet, der er tilfældigt ved Mørkholt Lejren. Fra hvert enkelt af de otte boliger får man en helt særlig udsigt ud over den store, beroligende himmel og over fjorden med skibene, der langsomt glider forbi. Kigger man op på Mørkholt Lejren fra vandsiden, ser man de store vinduespartier, der toner frem midt i alt det grønne. Når man kigger på husene ovenfra, når man ankommer er det som om bebyggelsen næsten forsvinder med sine grønne tage og belægninger.

Man kører ned ad en grusbelagt kørerampe for at dreje fra til de første seks sommerboliger, der ligger imellem de første to plateauer. Husene er fordelt i to let forskudte niveauer cirka midt på skråningen på hver sin side af en græsarmeret vej. Endnu en rampe, flankeret af en smuk rå terrænmur af beton, fører endnu et niveau ned til de to sidste huse i første parket til vandet, hvis to grunde næsten strækker sig over arealets fulde bredde. På vejen nedad fornemmer man det imponerende landskab og højdeforskellene, som gør området så særligt. Til alle sider er man omgivet af naturens elementer – den åbne himmel, de grønne træer, der forandrer sig i takt med vejrets og årstidernes skiften - ikke en eneste dag, er udsigten helt magen til den, man havde dagen før. Alt her er nænsomt skabt og designet med fokus på natur, æstetik, velvære, ro.

Ved første øjekast fremstår alle otte huse ensartede, men boligerne på hvert plateau har hver deres unikke indretning og placering. Alle er de specialdesignede til landskabet, men i særdeleshed og så til, at livet skal leves så let og sansende som muligt, så både krop og sjæl bliver tanket op med ny energi i de smukke omgivelser. Hver enkelte matrikel er omgivet af terrænmure af beton, der giver fred og privatliv i sommerboligen, her kan man sidde i solen, ugeneret for indkig, og i læ for blæsten hele dagen.

OVERSIGT
De otte huse har hver deres unikke placering og er indrettet forskelligt. Der er to forskellige typer blandt de seks øverste, mens de to boliger i første parket til vandet er helt unikke. Hvert eneste hus er tegnet specifikt til placeringen, og hvad enten man har lyst at bo øverst oppe eller i en af to største boliger helt ned til vandet, får man liebhaveri i særklasse.


Læs mere om de enkelte hustyper, herunder.


Blurred_Updated

FIRST DEVELOPMENT
All rights reserved © 2020