DUEVEJ 25

Mørkholt Lejren

25

Boligtype: Fritidshus
Status: Forventes opført sommeren 2020
Bolig areal: 220 m2, 57 m2 carport
Grund areal: 2.086 m2

Bygherre: First Development
Arkitekt: KAARK v. Kenneth Arboe
Lokation: Mørkholt, Vejle kommune
Afstand til Vejle centrum: 18 km

ML_25_008

ANKOMSTEN
I første række til vandet på Mørkholtlejrens sydvestligste grund ligger Duevej 25. En stor port indhyllet i klatreplanter adskiller grunden fra resten af Mørkholt Lejren, og når den smækker bag dig, hører du ikke andet end vindens sagte raslen i træerne, fuglenes kvidren og den brusende lyd fra fjorden. Ankomstplateauet er omkranset af frodig natur, store plantekummer af beton og høje betonmure hvor grønne klatreplanter gror vildt. Mod Syd er der derimod fuldstændig fri udsigt hen over sommerhusets tag ud over fjorden. Længere fremme er der plads til to biler i dit private vognly og yderligere fire biler på den store græsarmerede gårdsplads.

Du befinder dig i niveau med husets tagplan, omgivet af grønne, brunlige og lysegrå farvetoner, hvor natur og bebyggelse går i ét. Sommerhuset er bygget ind i skrænten midt imellem den eksisterende bevoksning i harmoni med områdets smukke natur og vandets gråblå farvenuancer.

ML_25_014
ML_25_002

OVERGANG TIL BOLIGEN
En bred betontrappe, flankeret af betonmure og plantekummer med duftende planter, fører ned til husets beboelsesplan. Trappen ender ud i et sanseligt og frodigt udendørs ankomstrum. Her forbinder store elefantriste omgivelserne med selve boligen som en slags landgangsbro, hvorunder den vilde bevoksning har fået lov at gro. Det grønne mellemrum mellem huset og terrænmuren fortsætter rundt om boligen og giver luft og lys til to vestvendte værelser.

Det er, som om huset svæver uden fast kontakt med jorden under den. Sommerhuset er som et helle, der lukker sig om dig, og så snart du træder over risten ind i din private sfære, efterlader du omgivelsernes stress og jag bag dig.

PLAN_25@2x

INDRETNINGEN
Hoveddørens brede glasfacade inviterer dig indenfor til en kerne af listebeklædte egetræsvægge og smukke lysegrå betongulve. Lyset falder blødt ind gennem vinduerne gennem kronen på træet, der står for foden af fortrappen. Alt efter årstiden og solens position skabes der et fascinerende skyggespil, som om en del af naturen rækker med indenfor.

Husets egetræsbeklædte kerne, der møder dig allerede i entréen, rummer skjulte garderobeskabe og leder dig blidt videre ind i boligens hjerte. Den smukke trækerne, med de organisk afrundede hjørner, gemmer det ene af hjemmets badeværelser, og på modsatte side er der bygget en sofa ind i kernen, hvorfra der er udsigt ud over fjorden.

Boligen fordeler sig fra entréen i en separat opholdsafdeling og værelsesafdeling med to vestvendte værelser og et rummeligt soveværelse. Midt i den private afdeling, der kan afskærmes fra resten af boligen via en bred skjult skydedør, er endnu en trækerne, der rummer et stort badeværelse mere, og på hver side af trækernen er flere indbyggede garderobeskabe. Det store master bedroom har glasfacade ud mod fjorden. Her kan du vågne til morgensolens første stråler og på en sommerdag, skyde døren fra og træde ud på den private træterrasse på bare tæer og mærke, hvordan naturen stille og roligt vågner omkring dig.

Opholdsafdelingen er indrettet som ét stort rum med køkkenet i åben forbindelse med stuen. Sæt dig i stueafdelingens bløde sofaer med fuldstændig ugeneret udsigt ud over vandet og det flotte indbyggede reolsystem som baggrundstæppe. Nyd varmen fra den brede gaspejs på en kold efterårsdag, hvor træerne på den anden side af fjorden har skiftet farve. Tilbered maden i køkkenet, mens resten af familien hygger sig ved spisebordet eller nyder et glas vin sammen med dig ved køkkenøen. Indtag derefter maden ved spisebordet med udsigt ud over fjorden eller udendørs på en af terrasserne, hvor der er frit valg mellem privatliv eller åbenhed.

ML_25_010
ML_25_004

SAMMENHÆNGENDE ARKITEKTUR
Overalt er sommerhuset inddelt i zoner, der både kan skærmes af med de indbyggede skydedøre, eller åbnes op, så boligen kan tilpasses alt efter anledning og humør. Er der åbnet helt op, har du lange kig tværs gennem huset, som lader lyset strømme ind fra alle sider. Vinduerne er strategisk placeret, så lyset falder ind gennem dem. For eksempel stråler aftensolen ind gennem vinduet i køkkennichen netop, når aftensmaden skal tilberedes.

Du får virkelig forståelsen af sammenhængen i arkitekturen med de gennemgående naturstensgulve og samme materialer overalt. Det flotte køkken er holdt i sæbebehandlet egetræ i kombination med en lys grå naturstensbordplade. De rolige grålige farver går igen overalt både ude som inde og tillader, at du selv tilsætter farver i form af tæpper, møbler og lignende medmindre du vil bevare de rolige nuancer og lade naturens frodighed udenfor være farve nok.

ML_25_005

LANGE KIG
Så snart du drejer rundt om den midterste trækerne, åbner udsigten sig op så langt, øjet rækker. Her er det tydeligt, at huset er bygget op med lange kig på tværs, der fører hele vejen ud ned til vandet. I modsatte retning, ser du ud i den rolige korridor ved ankomstrummet, som drejer rundt til terrassen ved de to værelser.

ML_25_013

ENTRÉEN
Dagslyset strømmer ind gennem de store vinduer fra vest, og når mørket falder på, tænder lyset uden for entréens vinduer og oplyser træet og de grønne planter. Herfra har du kig op ad trappen mod træerne, og du kan nyde frodigheden langs med trappen. Tag imod dine gæster, og byd dem indenfor til en verden af ro og luksus.

ML_25_015

BADEVÆRELSERNE
De to badeværelser er holdt i samme lyse materialer, og de hvide VOLA-armaturer, samt corianvaske, understreger kvaliteten – kun størrelsen og indretningen er forskellig. Vægge og gulve er beklædte med ens natursten for at skabe et enkelt og minimalistisk udtryk, der står i skarp kontrast til den vilde natur udenfor. Det store badeværelse har et stort vindue ud mod naturen, og i begge badeværelser strømmer lyset ind fra store ovenlysvinduer.

Mørkholt Lejrens helhedstanke er unik. Man vil, fra man ankommer til området, opleve, hvor gennemarbejdet det er inde såvel som ude. Man vil her kunne nyde godt af de funktionelle goder og de æstetiske tiltag, der giver projektet substans på flere plan.

Kenneth Arboe, Arkitekt v. KAARK

ML_25_009

UHINDRET PANORAMAVIEW
Gennem opholdsrummets store glasfacade har du et uforstyrret panoramaview ud over indsejlingen til Vejle Fjord og over til landskabet på den anden side. Som et levende maleri skifter farverne i løbet af dagen og med årstiderne, så ingen dag er helt ens. Herude sejler de store, imponerende fragtskibe forbi side om side med lystsejlere og kajakroere og minder dig om, at du ikke er helt alene i verden. Når mørket falder på, træder det mørke vand tydeligt frem, og kun de lysende vinduer glimter dig i møde fra husene på den anden side af fjorden.

Den underspillede nordiske arkitektur går i ét med naturen og lader udsigten og omgivelserne være i fokus. Det er nedskrevet, at intet må forstyrre den særlige ro, hverken trampoliner i haven eller nye materialer og farver. Alt skal have lov at forme sig efter naturens orden og den forskrevne, stringente arkitektur.

ML_25_012
ML_25_011

PRIVATE RUM
Udenfor er der skabt flere private uderum, hvor du kan trække dig helt tilbage. På vestsiden mod terrænmuren er der etableret et afskærmet udendørs frirum ud for begge værelser og lidt længere henne er et større, privat udendørsareal med udendørsbrus og plads til velvære. Efter en tur ved vandet på en sommerdag kan du bruse under den åbne himmel med fri udsigt ud over fjorden, når du kommer hjem fra en tur i vandet med sand mellem tæerne. Bagefter kan du sætte dig og lade solen varme dig igennem på terrassen.

ML_25_006

KONTRASTFYLDT OG HOMOGENT PÅ ÈN GANG
Også udenfor på vandsiden af huset går materialer som den tunge beton, det lette glas og bløde træ igen og mødes med alt det grønne og frodige. De rene, lodrette og vandrette linjer mødes med det organiske. Det svævende hus er på en gang let og enkelt og massivt og brutalt. Det er det, der skaber en særlig balance mellem ro og energi i arkitekturen og gør huset helt unikt.

Overalt er der brugt materialer af høj kvalitet, som gengiver naturens farver og ældes med ynde. Der er den grå beton, der kun bliver smukkere med årene, de lodrette flader af modstandsdygtigt ThermoWood, der patinerer utroligt flot og de lysegrå aluminiumsvinduer og -døre der holder sig pæne langt ind i fremtiden. Farvepaletten er rolig og afdæmpet og giver ro til hovedet og luft til tankerne.

Slap helt af på terrassens forskellige niveauer, under pergolaen eller under åben himmel, mens skibene glider langsomt forbi ude på fjorden. Nyd at være omgivet af grøn bevoksning, der giver dig fuldstændig privatliv til begge sider, og fornem samtidig luften omkring dig.

ML_25_007

DEN VILDE HAVE
Du skal ikke tilbringe lange timer med græsslåmaskinen, da haven er anlagt vildt. Her får farverige blomster, buske og forskellige græsarter lov at vokse vildt som en smuk kompliment til den stringente arkitektur.

Træterrasserne svæver nærmest oven på det grønne hav, og fra bunden af haven ser du tydeligt de forskellige niveauer og trædæk. En ligeledes svævende betontrappe leder vejen ned til vandet, hvor den ender ud i bådebroen, der må benyttes af alle Mørkholt Lejrens beboere. Hernede er der etableret en kajakplatform, som du kan sejle direkte ud fra, og her kan børnene lægge sig på maven og fange krabber i det klare vand.

Tag et kig op på det, der er dit rekreative fristed, en fredfyldt en oase midt i naturen, som emmer af luksus og selvforkælelse ned i mindste detalje.

OVERSIGT
De otte huse har hver deres unikke placering og er indrettet forskelligt. Der er to forskellige typer blandt de seks øverste, mens de to boliger i første parket til vandet er helt unikke. Hvert eneste hus er tegnet specifikt til placeringen, og hvad enten man har lyst at bo øverst oppe eller i en af to største boliger helt ned til vandet, får man liebhaveri i særklasse.


Læs mere om de enkelte hustyper, herunder.


Group-5

FIRST DEVELOPMENT
All rights reserved © 2020