DUEVEJ 15-TYPE A

Mørkholt Lejren

012

Boligtype: Fritidshus
Status: Forventes opført sommeren 2020
Boligernes areal: 147 m2

A1 Grund areal: 1.250 m2
A2 Grund areal: 1.071 m2
A3 Grund areal: 916 m2

Bygherre: First Development
Arkitekt: KAARK v. Kenneth Arboe
Lokation: Mørkholt, Vejle kommune
Afstand til Vejle centrum: 18 km

003-15B

ANKOMST
Sommerhusene på Mørkholt Lejrens to øverste plateauer deler samme stikvej. Fra ankomsten til Mørkholt Lejren skal du et stykke ned af kørerampen, før du drejer ind til de i alt seks 15A og 15B-huse. Her ligger husene fordelt på begge sider af den grønne græsarmerede vej bag frodige buske og omgivet af naturen. Type A-husene ligger længst tilbage på grunden med den stejle skrænt lige bag sig, som en grøn og beskyttende væg, mens udsigten åbner sig op med view ud over fjorden på vejsiden. Der er fri mulighed for parkering mellem de enkelte sommerhuse, som har deres entré på den ene side. 

Det ser næsten ud som om husene svæver et lille stykke over græsset, kun holdt fast af de fastforankrede betonmure, der omgiver boligen. Når du tager første skridt op af trætrappen til hoveddøren, kan du vende dig om og kaste et blik tilbage mod fjorden og rundt på alt det grønne, omkring dig, før du træder ud på elefantristen, med det frodige hav under dig, som er som en bro mellem omgivelsernes stress og jag og roen i dit eget private fristed.

ML_15A_004

BAGTERRASSEN
Fra fortrappen fører en træterrasse hele vejen rundt om boligen til sommerhusets store private bagterrasse i husets fulde bredde. Heromme kan du sidde helt privat i læ af huset til den ene side og med skrænten der strækker sig højt op til den anden side. Kun de rå betonmure adskiller boligen fra den vildtvoksende natur. Også her har du elefantristene som en slags passage, du skal over for at komme indenfor - som en markering mellem ude og inde. Både på husets forside og bagside har du store glaspartier, så du kan sidde på bagterrassen og kigge tværs gennem din bolig og på den måde stadig nyde vandudsigten.

Du kan skyde de store glaspartier fra på begge sider og skabe endnu mere sammenhæng mellem husets forside og bagside, samtidig med, at du har fuldstændig fred. Modsat kan du sidde på forterrassen og kigge om til bagterrassen og alt det grønne bag boligen. De mange lange kig er kendetegnende for arkitekturen, der på én gang er åben mod omgivelserne og samtidig er lukket om sig selv.

PLAN_B@2x

INDRETNINGEN
Sommerhusets 147 m2 er udnyttet optimalt med to separate østvendte værelser og et rummeligt vestvendt soveværelse i boligens ene ende. En stor massiv kerne af sæbebehandlet egetræ skaber en naturlig adskillelse mellem værelsesafdelingen og opholdsarealet og rummer samtidig køkkenet på den ene side og flere praktiske indbyggede skabe med plads til overtøj, tøj og anden praktisk opbevaring til den anden side.


På begge sider er der mulighed for at trække de skjulte indbyggede skydedøre for mellem de to afdelinger, hvis man ønsker at adskille dem endnu mere. Fra alle rum er der udgang til terrasserne udenfor, så du kan åbne døren på en sommerdag og træde udenfor på bare tæer på det varme træ og nyde fuglesangen og den friske luft.

Midt imellem værelserne er der et gæstetoilet samt et stort master bathroom side om side. De to badeværelser er holdt i de samme lyse materialer og de hvide VOLA-armaturer, samt corianvaske, understreger kvaliteten – kun størrelsen, og indretningen er unik. Gulvene er beklædte med enten natursten eller egeplank, og væggene er holdt helt hvide for at skabe et enkelt og minimalistisk udtryk, der står i skarp kontrast til den vilde, farverige natur udenfor. Fra det store badeværelse strømmer lyset ind fra et stort ovenlysvindue.

Opholdsafdelingen er indrettet som ét stort rum med køkken og spisebord i åben forbindelse med stuen. Sæt dig i de bløde sofaer med fuldstændig ugeneret udsigt ud over vandet. Tilbered maden i køkkenet, mens resten af familien hygger sig ved spisebordet eller nyder et glas vin sammen med dig ved køkkenøen. Indtag derefter maden ved spisebordet med udsigt ud over fjorden eller udendørs på en af terrasserne, hvor der er frit valg mellem privatliv eller åbenhed.

ML_15A_008
ML_15A_009

KVALITETSKØKKEN
Det smukke køkken med egetræsfronter er bygget ind som en niche i trækernens en side, med en køkkenø til den anden side, hvorfra du har udsigt mod vandet til den ene side og den grønne skrænt til den anden. Det er tydeligt at mærke, hvordan materialerne og farverne går igen fra resten af boligen med køkkenelementer af sæbebehandlet egetræ i kombination med en lys grå naturstensbordplade. Overalt er der tænkt i de lange kig tværs gennem sommerhuset på kryds og tværs, og lyset strømmer ind gennem store vinduespartier fra alle sider og skaber smukke skyggespil på gulve og vægge.

ML_15A_007

Mørkholt Lejrens helhedstanke er unik. Man vil, fra man ankommer til området, opleve, hvor gennemarbejdet det er inde såvel som ude. Man vil her kunne nyde godt af de funktionelle goder og de æstetiske tiltag, der giver projektet substans på flere plan.

Kenneth Arboe, Arkitekt v. KAARK

ML_15A_006
Screenshot-2020-04-15-at-11.25.42-Copy-14

PRIVATLIV
Der er flere skønne pladser udenfor, hvor du kan rykke rundt alt efter om du ønsker sol eller skygge, privatliv eller åbenhed. Når du sidder på den anden side af huset med den høje betonmur, hvor grønne klatreplanter har fået lov at brede sig, hører du ikke andet end fuglenes sang, og du er uden kontakt til hverken naboer eller resten af omverdenen.

Screenshot-2020-04-15-at-11.25.42-Copy-13

UDEHYGGE
Sommerhusets brede bagterrasse er ligesom stuen opdelt i to afdelinger, adskilt af en høj betonpylon med en indbygget udepejs på hver side, der skaber hygge, når mørket falder på. Herude er der plads til et ekstra langt spisebord, og åbner du op ind til køkkenet, er der let adgang til mad og drikke. Når I sidder her, kan I spise ganske ugeneret, men samtidig have udsigt ud over indsejlingen til Vejle Fjord og til naturen, der skifter farve omkring jer alt efter årstiden.

Screenshot-2020-04-15-at-11.25.42-Copy-16

UDENDØRS VELVÆRE
Det træbeklædte anneks med adgang udefra er delt i to, hvor bryggerset gemmer sig i den ene del. I den anden del har du et helt særligt udendørs bruserum, hvor du kan lukke dørene omkring dig. Samtidig er der intet loft over dig, så du kan bruse frit under den åbne himmel, når du kommer hjem fra en tur i vandet med sand mellem tæerne. Når du træder ud på terrassen med håndklædet omkring dig, er det igen til den frie udsigt ud over fjorden.

ML_15A_005
008-15B

SAMMENHÆNGENDE ARKITEKTUR
Både ude som inde er der en særlig sammenhæng i arkitekturen med gennemgående kvalitetsmaterialer overalt. Der er den grå beton, der kun bliver smukkere med årene, de lodrette flader af modstandsdygtigt ThermoWood, der patinerer utroligt flot i grålige nuancer og de lysegrå aluminiumsvinduer og -døre, der holder sig evigt pæne. Farvepaletten er rolig og afdæmpet og giver ro til hovedet, som kontrast til alt den grønne natur. Den underspillede nordiske arkitektur går i ét med naturen og lader udsigten og omgivelserne være i fokus. Det er nedskrevet, at intet må forstyrre den særlige ro hverken trampoliner i haven eller nye materialer eller farver. Alt skal have lov at forme sig efter naturens orden og den forskrevne, stringente arkitektur.

ML_15A_003

KONTRASTFYLDT OG HOMOGENT PÅ EN GANG
Alle sommerhusene er placerede på skrænten midt imellem den eksisterende bevoksning i harmoni med områdets smukke natur og vandets gråblå farvenuancer. På vandsiden uden for huset går materialer som den tunge beton, det lette glas og bløde træ igen og mødes med alt det grønne og frodige. De rene, lodrette og vandrette linjer mødes med det organiske. Det svævende hus er på en gang let og enkelt og massivt og brutalt. Det skaber en særlig balance mellem ro og energi i arkitekturen og gør huset til noget helt særligt.

Træk gardinerne helt fra i de to værelser og træd ud på terrassen, og tag en dyb indånding af den friske morgenluft. Eller nyd morgenkaffen under pergolaen på forterrassen ud for stuen med morgensolen i ansigtet, mens skibene glider langsomt forbi ude på fjorden. Kig over til landskabet på den anden side, og se, hvordan farverne skifter farve som et levende maleri i løbet af dagen og med årstiderne, så ingen dage er helt ens. Herude sejler de store, imponerende fragtskibe forbi side om side med lystsejlere og kajakroere og minder dig om, at du ikke er helt alene i verden.

Tag stien, hele vejen ned til vandet, som ender ved badebroen, der må benyttes af alle Mørkholt Lejrens beboere. Hernede er der etableret en kajakplatform, som du kan sejle direkte ud fra, og her kan børnene lægge sig på maven og fange krabber i det klare vand.

OVERSIGT
De otte huse har hver deres unikke placering og er indrettet forskelligt. Der er to forskellige typer blandt de seks øverste, mens de to boliger i første parket til vandet er helt unikke. Hvert eneste hus er tegnet specifikt til placeringen, og hvad enten man har lyst at bo øverst oppe eller i en af to største boliger helt ned til vandet, får man liebhaveri i særklasse.


Læs mere om de enkelte hustyper, herunder.


Group-5

FIRST DEVELOPMENT
All rights reserved © 2020